RFSL, hiv-test, snabbtest
1 av 2
Christian Rehn, ordförande och Joakim Ilena Bouveng, kurator RFSL i Örebro. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio

Hiv-test med snabbsvar ska erbjudas på RFSL

"Det tar en kvart"
5:32 min

Vissa grupper som löper större risk att bli smittade av hiv kommer framöver att kunna få göra hivtest med snabbsvar på RFSL i Örebro

Region Örebro län har kommit överens med RFSL i Örebro att de inom en snar framtid ska påbörja dessa tester. Christian Rehn, ordförande på RFSL berättar att testet är ett sätt att fånga in de som annars kanske drar sig för att göra testet.

– Ett hiv-test på tillexempel regionen så får du ta ett blodprov och det tar ju ganska lång tid innan du får provsvaret. En till två veckor, säger Christian Rehn.  

Att gå och vänta i flera veckor på ett provsvar är väldigt jobbigt för många, enligt Christian Rehn. Det är även många som väljer att inte testa sig över huvudtaget. Förhoppningarna är att snabbtestet ska få fler att testa sig.

– Snabbtestet går ut på att man kommer till vår lokal och så får man göra ett självassisterande test. Det är en liten nål man använder, precis som i ett diabetestest. Det tar ungefär en kvar att få ett resultat. säger Christian Rehn. 

Men Christian betonar att testet ger ett reaktivt resultat. Om det skulle ge utslag får man i nästa steg uppsöka sjukvården för att ta ett test som ger positivt eller negativt utslag. RFSL är Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".