Kenneth Nilsson kommunstyrelseordförande i Örebro.
Kenneth Nilsson kommunstyrelseordförande i Örebro. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Arbetstillfällena ökar i Örebro

"En viktig faktor är att Örebro växer"
5:01 min

Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar en stor ökning när det gäller inrapporterade jobb.

Enligt Kenneth Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande visar ökningen av inrapporterade jobb till Arbetsförmedlingen på att Örebro för tillfället är inne i en positiv utveckling. Om man jämför med 2014 har antalet nya lediga jobb ökat med nästan 24 procent och jämför man med 2013 är ökningen över 42 procent, enligt Kenneth Nilsson.

– Det finns flera faktorer. En viktig faktor är att Örebro växer och då ökar också den lokala efterfrågan. Då handlar det framförallt om lokal service och handel. En annan faktor är att vi har ett ganska gott arbetskraft utbud här i Örebro. Vi har universitet som kan försörja oss med arbetskraft och vi har ganska god arbetsförmåga, vad gäller att leverera människor från vuxenutbildning och yrkesutbildningar. Det är jätteviktigt för det lokala näringslivet att kunna rekrytera, säger Kenneth Nilsson. 

Men hur mycket kan ni politiker ta till sig av det här. Är det inte något som sker ändå?

– Om vi inte engagerade oss i att skapa bättre förutsättningar för näringslivet då hade inte tillväxtkraften varit lika hög, säger Kenneth Nilsson (S).

Maria Haglund, som är moderat oppositionsråd, tycker att styret i Örebro har gjort en hel del rätt, men att de som står längst från arbetsmarknaden måste få större möjligheter att komma in i jobb.

– Jag tycker inte att de styrande i Örebro ser att den stora utmaningen; de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Folk som är över 55, de med funktionsnedsättning och de utrikesfödda. Här har varken Socialdemokraterna i Örebro eller regeringen en lösning.

– Samarbeta mer med näringslivet och matcha bättre de jobb som finns mot dom arbetslösa som finns, säger Maria Haglund (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".