Skog Fuxboudden mellan Karlskoga och Villingsberg
Skogsavverkningen vid Fuxboudden stoppas nu av Karlskoga kommun, som vill göra naturrerservat av det hotade skogspartiet. Arkivfoto: LG Månzon/Sveriges Radio

Karlskoga stoppar skogsavverkning i Fuxboudden

1:14 min

Om Karlskoga kommun får som man vill blir skogspartiet vid Fuxboudden ett naturreservat.

Bakgrunden är att skogsbolaget Sveaskog vill avverka cirka åtta hektar skog vid Fuxboudden, öster om Karlskoga.

Sveaskog har redan lämnat in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen.

Förslaget har mött protester, och efter ett samrådsmöte i torsdags har Karlskoga kommun beslutat att begära ett interimistiskt förbud.

- Har inte Sveaskog dragit tillbaka sin avverkningsanmälan nästa vecka går kommunen in med ett intermistiskt förbud, säger Liv Hellquist, kommunbiolog vid Karlskoga kommun.

Det innebär att Karlskoga låser marken, under tre års tid med möjlighet till förlängning upp till fem år. Och det ger kommunen möjlighet att köpa loss marken från Sveaskog, och göra ett naturreservat.

- Det här är det starkaste verktyget som finns enligt miljöbalken, som kommuner och länsstyrelser kan ta till om man ser att stora värden hotas. Då kan man gå in och lägga ett veto på mark under tiden att frågan utreds.

Sveaskogs planer har oroat både kommunen och allmänheten som vill att skogen behålls som den är. Skogen har i alla år använts som rekreationsområde, och många Karlskogabor minns den sedan barnsben:

- När jag hämtat på dagis har folk undrat: ni låter väl inte skogen avverkas och förfalla, säger Liv Hellquist.

FOTNOT. Sveaskog vill i dagsläget inte kommentera ärendet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista