Var och varannat barn har konto på sociala medier idag. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Var och varannat barn har konto på sociala medier idag. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Forskare: Sociala medier allt för stark kraft för åldergräns

"Förtroendet mellan barn och vuxna förstörs"
10 min

EUs beslut att det ska vara åldersgräns på sociala medier kan vara direkt skadligt för barnen. Det hävdar Elza Dunkels, pedagogisk forskare vid Umeå universitet.

Eu vill att medlemsländerna inför lagar som kräver målsmans tillstånd för att inneha ett konto i ett socialt medium. Diskussionen är om 13 eller 16 år är lämpligt.

– Det är ett otroligt ogenomtänkt beslut. Alla barn kanske inte får tillstånd eller vill fråga om de vet att de får ett nej. Risken är att barnen går under jord och istället döljer sitt sociala medieanvändning för vuxna, säger Elza Dunkels.

Forskningen visar att riskerna ökar när nätvanorna blir hemliga, menar Elza Dunkels.

– Förtroendet mellan barn och vuxna skadas också. Barn försöker också skydda sina vuxna från information för man tänker att vuxna ska reagera.

Elever vid Lindeskolan i Lindesberg som P4 Örebros reporter träffade under fredagen var dock av en annan åsikt och menade att det var så mycket i sociala medier som var otrevligt, till exempel vuxna som ger sig ut för att vara barn.

– Det är ganska vanligt att äldre ungdomar vill beskydda de som är yngre. Vi behöver istället hitta sätt att hindra förövare att vara på barnens mötesplatser, säger Dunkels.

Fördelarna överväger men det finns risker. Vuxna måste hjälpa barn att hitta riskerna och navigera på nätet och sociala medier. Barn måste träna och vara aktiva på nätet för att vara förberedda för det som finns på nätet. Då hittar barnen strategier för att undvika företeelser som näthat eller när suspekta vuxna tar kontakt.

Elza Dunkels menar att föräldrar inte alltid behöver ha alla konton och använda dem för att bry sig, utan istället prata med barnen om riskerna på sociala medier för att barnen ska vara förberedda när situationer uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".