Veckostädningen klar, skönt:-)
Allt från städbolag till konsulter vill starta privata boenden för ensamkommande barn i Örebro kommun. Foto: Yvonne Larsson.

Städfirmor och konsultbolag vill starta boende för ensamkommande

1:24 min

Bland de aktiebolag som vill starta privata boenden för ensamkommande flyktingbarn i Örebro finns städfirmor, konsulter och lagerbolag. De visar den granskning som P4 Örebro har gjort.

Det handlar om totalt 15 aktörer som har ansökt om att få driva privata så kallade HVB, hem för vård och boende, för ensamkommande flyktingbarn i Örebro. En dygnet-runt-verksamhet som kräver tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Och det är de ansökningar vi har tittat närmare på.

Inte bara vård
Alla utom en av aktörerna är aktiebolag. Bara Stadsmissionen sticker ut som ideell förening.

Men fler av de här företagen är inte etablerade inom vård och omsorg sen tidigare. Det visar en koll på deras registreringar hos Bolagsverket.

Ett av företagen ska till exempel "arbeta med konsultverksamhet inom snöröjning, trädgårdsarbete och lokalvård" och ett annat "erbjuda medborgarna tjänster inom vård och omsorg, samt hushållsnära tjänster och lokalvård." Det företaget driver även en bi-firma som sysslar med försäljning av hushållselektronik och IT-produkter.

Säljer bolag
Det finns också några så kallade lagerbolag bland ansökningarna, bolag som startar företag som de sedan säljer till dem som ska driva boendena. Tre av företagen har postadress utanför Örebro län, resten finns i Örebro.

Att utreda en sån här ansökan tar i bästa fall mellan fyra och sex veckor enligt IVO, men det kan ta betydligt längre tid om ansökan inte är komplett.

Om tre, fyra veckor hoppas Örebro kommun vara klar med sin utgallring av aktörer, i den upphandling av privata hem för vård och boende som pågår. Det är den som upprinnelsen till att så många företag nu ansökt om tillstånd hos IVO.

Sen tidigare finns bara tre privat drivna HVB för ensamkommande flyktingbarn i Örebro kommun, och två av dem har precis fått sina tillstånd från IVO, i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista