babybojen babysim eyrabadet simhall
Simkunnighet krävs för att få slutbetyg i nian. Hällefors kommun kan komma att bygga en simhall för 50 miljoner. Bilden från Eyrabadet i Örebro Foto: SR
Hällefors

Krav på simbetyg kan kosta 50 miljoner

2:20 min

Simkunnighet är ett krav för att få godkända slutbetyg i årskurs nio. Det ställer till stora problem för Hällefors som nu undersöker om det är ekonomiskt försvarbart att bygga egen simhall i kommunen.

– Skolan har signalerat att det här är ett av de största problemen vi har för att få eleverna godkända i årskurs nio, säger kommunens utvecklingsstrateg Peter Viker.

De asylsökande barnens skolgång blir försenad på grund av att de också måste lära sig att simma för att kunna slutföra studierna i grundskolan.

De statliga medel kommunen fått för att de tagit emot den relativt stora mängden asylsökande är en anledning till att kommunen har råd att lägga 700 000 kronor till en konsultutredning som ska ta fram ett upphandlingsunderlag.

– Vi kommer parallellt i kommunen göra en utredning kring effekterna av en simhall i kommunen, berättar Peter Viker. 

Idag bussas alla elever till Filipstads simhall för undervisning.

Kostnaden för ett badhus tror kommunen kommer landa på 30 till 50 miljoner kronor.

– Det är inte bara pengar det handlar om utan om mervärdet. Syftet framför allt är för skolan där man idag får pyssla väldigt mycket för att få ihop simundervisningen, säger Anna-Lena Jernberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista