Bildmontage rullstol resväska
Resväskan får inte följa med på färdtjänsten. (Bilden är arrangerad)

87-årige Gösta i rullstol nekas ta resväska på färdtjänst

"Hemskt, det är otroligt synd om paret"
1:26 min

87-årige Gösta som sitter i rullstol får inte ta med sig sin resväska när han åker med färdtjänsten. Resväskan får en vän ta hand om.

– Jag tycker att det är jättehemskt, det är otroligt synd om paret. Det måste vara jobbigt för båda två, säger en bekant till familjen.

Hon menar att man måste kunna ta med sig allting man behöver.

– Det är bara en väska som han inte får ta med sig under färden, det är en stor buss han åker med, säger familjens bekant.

87-årige Gösta använder rullstol och han bor tillsammans med sin 81-åriga fru i ett hus i norra delen av Örebro län.

Frun är sjuk och får avlastning när Gösta var fjärde vecka bor på ett korttidsboende, men när han åker dit får han alltså inte ta med sig sin resväska.

Varje gång Gösta ska till boendet kommer en vän till familjen och som bor flera mil bort för att transportera Göstas väska till boendet.

Korttidsboendet ligger 3 mil från parets huset och när Gösta åker hem får han däremot ta med sig sin väska.

P4 Örebro har pratat med flera personer som är nära familjen och de tycker att det är dags för länstrafiken att agera.

– Politikerna behöver skriva om reglerna för att det äldre paret ska kunna få ta med sig väskan. Det är jättehemsk. De på länstrafiken ska inte behöva vara snälla och säga att Gösta få ta med sig väskan utan det ska stå i reglerna helt enkelt att han ska få ha med sin väska, säger familjens bekant.

Tex Kihlström chef för serviceresor på Region Örebro säger till P4 Örebro att så här ska det inte vara, Gösta ska kunna ta med sig en resväska, menar han och lovar utreda frågan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".