Jens Schollin Örebro universitet.
Jens Schollin, rektor Örebro universitet. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Universitetsrektorn försvarar kvalitet på undervisningen i Örebro

7:43 min

Rektorn på Örebro universitet, Jens Schollin tycker inte att utbildningskvaliteten försämras av det faktum att högskolorna får sina pengar beroende på hur många studenter som klarar sina studier.

Han reagerar på det Dick Harrisson, historieprofessor i Lund säger om kvalitetet om undervisningen. Harrisson hävdar att "den svenska högre utbildningen har havererat" på grund av resurstilldelningsmodellen som i stor utsträckning premierar hur många som examineras.

–Vi som är universitetslärare pressas att godkänna så många som möjligt, dessutom konkurrerar vi med andra universitet om studenterna, säger Dick Harrisson.

– Följden blir att blir en stor kvalitetssänkning som påverkar hela samhället, alla kommer kunna mindre, menar Harrisson.

Jens Schollin, rektor på Örebro universitet delar Harrissons uppfattning om att resurstilldelningssystemet är fel, men drar inte samma slutsatser om kvaliteten.

– Jag tycker inte att det finns något som tyder på att man missbrukar systemet. Det vore en väldigt korkad universitetsledning som gjorde så, det vore ju som att skjuta sig själv i foten!

Kvaliteten på undervisningen kontrolleras både lokalt av fakultetsnämnderna på respektive högskola, men också nationellt av Universitetskanslerämbetet.

– Man måste ju ha tillit till att folk gör ett bra jobb, tycker Jens Schollin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista