Mahdi Warsama, ordförande i den somaliska föreningen Afrikas Horn i Örebro.
Mahdi Warsama, ordförande i den somaliska föreningen Afrikas Horn i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Färre Örebroare reser för att kriga med IS

"Trenden har minskat drastiskt"
3:45 min

Tidigare har flera Örebroare rest till Mellanöstern för att kriga för IS - men trenden verkar ha vänt.

– Trenden har sjunkit drastiskt, menar Mahdi Warsama, ordförande för föreningen Afrikas horn kulturcenter i Örebro. 

Mahdi Warsama är nyligen hemkommen från en konferens om terrorism i Dubai, där Somaliska ickestatliga organisationer, handelsmän och andra aktörer träffades för att diskutera terrorism och högerextrema rörelser. 

Där tog man bland annat upp att intresset för att ansluta sig till terroristorganisationer minskar globalt, vilket är något Mahdi också kan se i Örebro.

– Prognoser visar att extremistorganisationer försvagas varje dag. Vi har inte hört någon som åkt till Mellanöstern från Örebro för att kriga sida vid sida med IS och andra extremistorganisationer den senaste tiden, det är ett bra tecken. Det är något som har hänt, menar Mahdi Warsama.  

Mahdi tror att kommunens arbete med frågorna är en avgörande faktor. 

– Örebro kommun har jobbat väldigt bra med de här frågorna. Både familjer, ungdomar och kommunen är mer medvetna idag och de samarbetar väldigt bra. 

Men för att fortsätta bekämpa rekryteringen av anhängare till extremistorganisationer så menar Mahdi att man måste eliminera de faktorer som bidrar till att människor ansluter sig. 

– Fattigdom, arbetslöshet, okunskap, där ligger problemet som vi måste bekämpa. De lockar och missleder ungdomar i svåra sociala situationer. Här måste vi arbeta  lokalt, nationellt och internationellt och göra så att ungdomar inte lockas på grund av deras situation. 

Samtidigt som terrorhotet i Sverige bedöms vara en fyra på en femgradig skala, och oron sprider sig i samhället, så menar Mahadi att oron i sig kan vara farlig.

– Det riskerar att öka andra slags extremister som kan polarisera samhället och dela upp oss, det är farligt. Vi vill inte att någon delar på oss, vi måste bygga Sverige tillsammans och stå upp för våra demokratiska värderingar och rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".