Brunbjörn, björn, mors lilla olle, Orsa, Grönklitt
En brunbjörn äter upp sig inför vintern. Orsa Grönklitts djurpark. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.

Björnars matvanor följs av forskare

Forskare vid bland annat Örebro Universitet har tagit tarmfloran hos vilda brunbjörnar till hjälp för att öka kunskapen om diabetes, fetma och hjärt och kärlsjukdomar.

Brunbjörnarnas matvanor kan faktiskt ge svar på en hel del gåtor kring en del av våra allra vanligaste sjukdomar.

Björnarnas beteende med ett högt intag av mat under sommaren till vinterns sömn i idet är grunden för forskarnas intresse.

Det är forskare vid bland annat Örebro universitet som uppmärksammat brunbjörnarnas kostvanor och hur man kan se kopplingar till sjukdomar som diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom hos människor.

Studier har visat att brunbjörnen är insulinkänslig på sommaren då björnarna äter och är vakna medan dom under vinterns sömn utvecklar en resistans mot insulin - allt för att minska energiåtgången i kroppen och spara energi åt hjärnan.

Tanken är att studien av brunvjörnas ska ge ny kunskap om hur tarmfloran påverkar ämnesomsättningen i kroppen och att det sen kan leda till nya behandlingsmetoder av oss människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".