Blandmissbruket ökar i Göteborg. Foto: Helena Landstedt/TT
Hur vården ser ut för missbrukare kartläggs nu av Socialstyrelsen. Foto: Helena Landstedt/TT Foto: Foto: Helena Landstedt/TT

Glapp i missbruksvården kartläggs av Socialstyrelsen

"Vi behöver göra en analys av läget"
1:16 min

Färre missbrukare får hjälp i den frivilliga vården i Sverige, samtidigt som tvångsvården för missbrukare ökar. Det är något som oroar Socialstyrelsen, som nu ska kartlägga vad det beror på.

– Tvångsvården för vuxna personer enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, har ökat under den senaste tioårsperioden, berättar Gunnel Hedman Wallin, utredare på Socialstyrelsen och projektledare för den kartläggning som nu satts igång på myndigheten.

– Samtidigt ser vi att den frivilliga institutionsvården, under samma period, minskade med 30 procent. Vi behöver helt enkelt göra en analys av läget och de här rapporterna som drar åt olika håll, säger hon.

Fler svåra fall
Enligt Gunnel Hedman Wallin har Socialstyrelsen sedan en tid tillbaka fått signaler från socialtjänsten runt om i landet om att antalet missbrukare som söker hjälp den vägen minskar, samtidigt som de som faktiskt söker hjälp har tyngre problem än tidigare.

Och från sjukvården, som delar ansvaret för missbruksvården med socialtjänsten, rapporterar man om alltfler svåra fall, berättar hon.

– Det handlar om unga personer inlagda i slutenvård på grund av förgiftningar av flera droger i kombination.

Dödsfallen ökar
De narkotikarelaterade dödsfallen ökar också i Sverige, enligt Gunnel Hedman Wallin, och orsaken till det måste klaras ut, menar hon.

– Vi behöver ta reda på om det finns glapp i vårdkedjan som man på något sätt behöver uppmärksamma. Titta på vilka insatser eller åtgärder som behöver kompletteras med, för att man ska kunna fånga upp personer så tidigt som möjligt, innan man utvecklar mångfaldiga skador av sitt alkohol eller narkotikamissbruk, förklarar hon.

Kartläggningen som Socialstyrelsen nu tagit initativ till kommer att pågå under hela 2016 och ska vara klar 2017.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".