Henrik Dahlström, gruppchef för Polisens ledniningscentral i Örebro. Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Henrik Dahlström, gruppchef för Polisens ledniningscentral i Örebro. Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Polisen: Där fastnade tipset om hotet mot Örebro universitet

"Vi vet var tipset fastnade och var det kan finnas en brist"
1:24 min

Tipssamtalet om hotet mot Örebro universitet förra helgen kom aldrig fram till rätt polis. Det konstaterar Örebropolisen efter utredning.


Henrik Dahlström är gruppchef på polisens ledningscentral i Örebro. Han har utrett vad som gick fel, och slår fast att samtalet aldrig kopplades vidare från 114 14 till ledningscentralen.

– Det är ju såklart olyckligt, och i efterhand kan man konstatera att det borde ha kopplats vidare. De rutinerna finns mellan polisens kontaktcenter och ledningscentralen.

Vad kan ha gått snett då, varför blev det inte vidarekopplat?

– Det blir bara spekulationer, men det måste ju vara innehållet i samtalet eller att någon har brustit i de rutiner som gäller.

Det var på lördagen för två veckor sedan som en mamma ringde till polisens kontaktcenter på 114 14 och berättade att hennes dotter riktat ett hot mot Örebro universitet. Sedan hände ingenting, förrän mamman hörde av sig igen, på söndagen. Då fanns inte mycket tid, och beslutet togs att hålla universitetet stängt under måndagen för säkerhets skull.

Drabbade 20 000 personer
På universitetet finns 17 000 studenter och flera tusen anställda, som alla fick stanna hemma under måndagen den 25 januari.

Kanske hade universitetet varit stängt ändå, även om mammans tips kommit fram på lördagen, tänker Henrik Dahlström på ledningscentralen i Örebro, men det var ändå olyckligt att hennes samtal inte kom fram till rätt person.

Pratat med mamman
Henrik Dahlström har inte själv kunnat lyssna på tipssamtalet från mamman, och inte heller pratat med den polis som tog emot samtalet. Däremot har han pratat med mamman och tvivlar inte på hennes historia.  Hon har ringt 114 14 under lördagen, men det är oklart varför samtalet inte kopplades vidare till ledningscentralen.

Antingen begick polisen ett misstag eller så lät det inte så allvarligt, resonerar han.

Känner sig klar med utredningen
Alla frågor är inte besvarade, men Henrik Dahlström känner sig klar med utredningen.

– Jag är nöjd såtillvida att jag vet vart det har fastnat och var man kan se att det skulle kunna finnas en brist. Utifrån det kan vi jobba vidare och se till att det inte händer igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".