Barn kränks i populär app - nu agerar Örebroskola

1:23 min

11-åringar utsätts för sexuella påhopp och elever riskerar att kränkas i skolan. På grund av appen Periscope får sjätteklassarna mobilförbud.

– En gubbe frågade om jag var oskuld sen frågade han om jag var kåt, och en annan ville att jag skulle visa min BH, jag tycker att det är ganska läskigt för att de kan ju se exakt var man befinner sig, säger några elvaåringar från Örebro som P4 Örebro pratat med via Periscope.

Periscope är en applikation där användare, från sin mobiltelefon, kan filma sig själva eller andra i direktsändning. Man hittar livesändningarna via en karta på appen, där vem som helst i hela världen kan gå in och titta och skriva i realtid med den som filmar. Målet är att få så många tittare som möjligt.

Applikationen sprider sig ner i åldrarna. Flera 11-åringar P4 Örebro pratat med via appen, vittnar om att de utsätts för grova kränkningar och sexuella påhopp från anonyma användare.

Det är jättemånga snuskiga gubbar som tittar. Jag har blockerat 15 användare på 10 minuter.

På Olaus-Petriskolan i Örebro har man valt att agera. De har nu infört mobilförbud för alla sjätteklassare, på grund av risken att appen missbrukas i skolmiljö, det berättar läraren Camilla Molin.  

– Eleverna säger att det läggs upp filmer som kan upplevas kränkande. Det kan vara där personer gråter, eller att de filmas i omklädningsrum, eller när en lärare står och undervisar. 

Beslutet togs på ett föräldramöte, där Camilla Molin också uppmanade föräldrarna att hålla koll.

– Vi uppmanade föräldrarna på mötet att titta igenom barnens mobiler, för jag tror inte att det är många som har koll på vad eleverna gör på sina mobiler, förklarar Camilla Molin. 

Barnen är besvikna över mobilförbudet, men förstår varför man plockat bort dem under skoltid.

– Det är både bra och dåligt, för man är van att ha sin telefon hela tiden. Men det är ändå bra så att man inte ska göra sånt där i skolan, säger en sjätteklassare på Olaus Petriskolan. 

Camilla Molin menar att det är tråkigt med förbudet, men att det var nödvändigt. 

– Det kan vara lite synd. Jag förespråkar ju egentligen mobiler i skolan eftersom det kan vara ett bra verktyg och att vi i skolan ska lära barnen att använda mobilerna på rätt sätt. Men nu blev det obehagligt med Periscope.

*Citaten från 11-åringar på Periscope i inslaget är inlästa av andra barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista