Strike. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Det är de här maskinerna som måste åtgärdas om inte ägarna till bland annat Strike ska få böter. Foto:Arkivbild/Sveriges Radio Örebro.

Företag får hjälp att minska energianvändningen

2:52 min

Nu startas ett projektet Region Örebro läns projekt Energieffektiva företag. Projektet går ut på att hjälpa företag att öka sin energieffektivitet för att spara både pengar och värna om miljön

Ett av företagen som medverkar i energiprojektet är bowlinghallen Strike.

– Vi har ju satt in ledbelysning. Så vi har bytt ut 500 lysrör vilket ger en besparing på cirka 100.000 kr/år. Det finns ju mer man kan göra naturligtvis, men man får ta en sak i taget, säger Lars-Åke Lindh, vd på Strike.

Päivi Lehtikangas jobbar på energikontoret på Region örebro län och är en av de som driver projektet.

– Projektet går ut på att hjälpa små och medelstora företag att spara energi. För de flesta är det ekonomiska faktorer som är det viktigaste, energi kostar ju pengar och framförallt är det väldigt många företag som har fullständigt onödig energianvändning. Sen är det ju förstås klimatfrågan, säger Päivi Lehtikangas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista