Facket kritiskt till hanteringen av socialtjänsten i Ljusnarberg

1:32 min

En majoritet av personalen på Individ och familjeomsorgen på Socialtjänsten i Ljusnarsberg har sagt upp sig. Nu riktas kritik mot politikerna från fackligt håll.

Mathz Eriksson som är lokalt fackligt ombud på Akademikerförbundet SSR tycker att politikerna väntat för länge med att tag tag i problemen i verksamheten.

– Det slutar 10 personer på socialtjänsten. Det är ett faktum. Och dom kommer vara borta innan sommaren är här. Då har man misslyckats, säger Mathz Eriksson.

Ljusnarsbergs kommun arbetar på flera olika sätt för att försöka lösa situationen. Kommunen har kontaktat bemanningsföretag för att snabbt kunna rekrytera ny personal. Samtidigt utreds frågan om politiker tillfälligt kan avsäga sig sina uppdrag, för att i stället jobba som tjänstemän i socialtjänsten. Mathz Eriksson som är fackligt ombud sammanfattar socialsekreterarnas åsikter om verksamheten.

– Det brister i för många olika delar. Då tror jag att som politiker här så tar man inte sitt ansvar. Det är dom som har yttersta ansvaret. Men att komma in nu och säga att "ja nu ska vi gå in och göra jobbet", det blir liksom nästan ett hån, säger Mathz Eriksson.

Men den kritiken håller Ingemar Javinder (S) inte med om. Han är ordförande i bildnings- och sociala utskottet i Ljusnarsbergs kommun. Om kritiken att politikerna inte har gjort något åt situationen tidigare säger han att man alltid kan vara efterklok. Javinder säger till P4 Örebro att han hoppas kunna lösa personalfrågan med hjälp av bemanningföretag, även om det kommer att bli dyrt.

Han säger också att han förstår oron från fackligt håll om att rättsäkerheten kan äventyras, när de som sagt upp sig slutar. Ingemar Javinder poängterar att invånarna i Ljusnarsbergs kommun inte får drabbas.

Mathz Eriksson är ändå orolig.

– Socialtjänsten är samhällets yttersta nät för att hjälpa dom människor som har svårast och är mest utsatta. Finns inte den förlorar man hela grundtryggheten i samhället.


Beatrice Emmerik
Beatrice.emmerik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista