Sociala medier är centralt för många ungdomar. Foto: Erik Nylander TT.
Sociala medier är centralt för många ungdomar. Foto: Erik Nylander TT. Foto: Sociala medier är centralt för många ungdomar. Foto: Erik Nylander TT.

Vanligt tonårsuppror kan ligga bakom konflikter om barns nätvanor

"Han förändras som person"
6:24 min

Är det bara vanligt tonårstrots bakom barn och ungdomars, ibland yviga användning av sociala medier? Det kan det vara, menar Birgitta Kimber, legitimerad psykoterapeut och författare till boken "Älskade, hatade tonåring".

En del föräldrar och barn hamnar i konflikt över sociala medier, hur och om de ska användas. Stefan, Örebroare som är förälder till en snart 13-årig kille tycker att sonen påverkas i negativ riktning av sin användning av appar och sociala medier trots att familjen pratat mycket om umgänge på nätet.

– Vad jag märker på honom är att han förändras som person, han blir kort och använder ett dåligt språkbruk. Och när jag tittade i hans flöden var det inga vackra ord!

I familjen har det också varit vissa konflikter om vilka appar barnen har och inte har, till exempel fick sonen inte ha den omtalade appen Periscope där man kan sända film och där även vuxna kan få kontakt med barn lättare än i lite äldre sociala medier.

Psykoterapeuten Birgitta Kimberg tror att det inte nödvändigtvis behöver handla om att sociala medier som ny företeelse ligger bakom förändringen som föräldrar kan se hos sina barn.

– Min första tanke är naturligtvis att pojken snart är i tonåren, ett förändrat beteende i den åldern kan handla om just det. Hade det inte varit konflikter om mobiltelefonen hade det kunnat vara om nått annat.

Rådet är: kommunikation mellan föräldrar och barn, och att också hitta regler för hur man ska vara på nätet eller hur mycket man får vara på nätet och sociala medier.

– Man kan göra en plan tillsammans med sitt barn om hur man ska göra när man till exempel ska publicera nått i sociala medier. Förslagsvis att låta det gå tio minuter innan man trycker på knappen så man är säker.

Det handlar om att vara överens om reglerna och att också följa upp det efteråt, tycker Birgitta Kimberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".