Svensk läkarlegitimation utbildning USÖ
1 av 2
Snabbspårsprojektet har startat, för antalet läkare ska öka. Projektet drivs av Region Örebro län, och ska ge läkare med utländsk bakgrund en snabbare väg till svensk legitimation. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Läkarutbildning svensk läkarlegitimation
2 av 2
Sandra Castelo är specialistläkare från Azerbajdzjan, som deltar i en kurs för att snabbare få svensk legitmation. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

Snabbspår till svensk läkarlegitimation

1:27 min

Det kan ta tid för utländska läkare att få svensk läkarlegitimation, men nu har en kurs startat för att snabba upp detta.

- Vi ska erbjuda språkutbildning i svenska för att klara språkkravet som socialstyrelsen kräver för att komma igång med sin legitimationsprocess. Sedan kommer nästa steg, att undersöka vilka kompletterande åtgärdet behöver de föra för att få sin legitimation.

Det berättar Hanne Randle är projektledare för snabbspårsprojektet som Region Örebro län startat för att det ska bli fler verksamma läkare.

Projektet varvas med utbildning och praktik, och igår var det första dan på skolbänken, på det kliniska träningscentret på USÖ.

Sandra Castelo som är specialistläkare inom allmänmedicin, och kommer från Azerbajdzjan, är en av de 16 deltagarna:

- Jag vill så fort som möjligt klara det svenska språket, det är ett prov jag behöver klara, och mina förväntningar är stora för jag vill så fort som möjligt komma till arbetsplatsen.

Sandra Castelo har stora förväntningar på att börja som läkare på ett svenskt sjukhus.

- Sverige är väldigt modernt land, modern utrustning som jag måste lära mig hantera.

Innan läkare med utländsk legitimation kan få svensk läkarlegitimation måste deras kunskaper valideras av Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista