Sångerskan Ulla Billquist. Foto: SVT BILD
1 av 2
Sångerskan Ulla Billquist. Foto: SVT BILD
Lars Zackrisson, regissör och manusförfattare till filmen om Ulla Billquist. Foto: MARIE HANSSON/SVERIGESRADIO.
2 av 2
Lars Zackrisson, regissör och manusförfattare till filmen om Ulla Billquist. Foto: MARIE HANSSON/SVERIGESRADIO.

Filmen om Ulla Billquist dramatiska och korta liv har Örebropremiär

5:40 min

Hon levde med en hemlighet samtidigt som hon var oerhört populär och folklig. Kanske blev Ulla Billquists dubbelliv för tufft och möjligen var det orsaken till hennes död.

Filmen om Ulla Billquist hade under tisdagen Örebropremiär. Billquist som växte upp i Örebro var en av de mest älskade artisterna under andra världskriget med sånger som "Min soldat". Nu har hennes liv blivit film, "När molnen skingras". Lars Zackrisson, regissör och manusförfattare har samlat klipp, gjort intervjuer och delvis låtit dramatisera artistens liv 70 år efter hennes död.

– Det är ett väldigt intressant konstnärskap som ingen har skildrat hittills, och sen är hennes levnadshistoria nästan ett grekiskt drama, berättar Lars Zackrisson.

Intrycket, menar Zackrisson, är att Ulla Billquist sjunger och väljer sånger som handlar om hennes liv, en väldigt stark berättelse. 1946 tog hon sitt liv, bara 38 år gammal. Lars Zackrisson menar att hon började välja sånger kring temat redan flera år innan.

Ulla Billquist var dragen till kvinnor och levde länge ett dubbelliv, dolde sina kontaker för sin familj. Eftersom det finns så många obesvarade frågor är intresset stort kring hennes person.

– Det finns så mycket gåtor runt henne och så mycket historier, och när man inte får riktiga svar så frodas såna här folkhistorier, menar Lars Zackrisson.

Han tror att trycket blev för stort och att Ulla Billquist kanske också var utsatt för utpressning eftersom det försvann en hel del pengar.

Filmen består av dramatiseringar av Ulla Billquists liv, men också av filmklipp, arkivmaterial och intervjuer.

– Hennes historia är ganska aktuell även idag eftersom många måste dölja vem de är, menar Lars Zackrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista