SJöboviken villaområde pumphus
1 av 3
Johan Åhlén är med i styrelsen för samfälligheten. I bakgrunden pumphuset i byn, hjärtat i vattenförsörjningen. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Sjöboviken villaområde vid Lillkyrka
2 av 3
I Sjöboviken finns 68 villor, med 200 åretruntboende, varav många är barnfamiljer. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Sjöboviken villaområde vid Lillkyrka
3 av 3
Nya hus byggs i Sjöboviken, som ligger vid Hjälmaren. Sjöbovikens detaljplan antogs 2000, och då tog villabebyggelsen fart. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

Sjöbovikens vatten dröjer ytterligare

1:20 min

Färskvattnet i villasamhället Sjöboviken i Lillkyrka vill stundtals inte räcka till. Det ska bli kommunalt vatten och avlopp, men frågan är när.– Kommunen kan inte skjuta det här hur länge som helst utan att ta ansvar. Man kan tycka att, har de inte fått hit vatten, får de väl hjälpa oss med vår egen anläggning utifrån de förutsättningar som är.

Det säger Johan Åhlén som sitter med i styrelsen för samfälligheten i Sjöboviken.

De 200 åretruntboende har en gemensam vattenanläggning, med fyra bergsborrade brunnar för färskvatten. Men tillgången på vatten har varierat, och den senaste tiden har tankbilar fått komma och fylla på i pumphuset.

Länsstyrelsen har lagt ett föreläggande om att Örebro kommun ska installera kommunalt VA.

- Man skulle inrättat ett allmänt va-område, halvårsskiftet 2014. Den senaste skriftliga kontakten vi haft pratar man om årsskiftet 2017 / 18, säger enhetschef Katja Sällström.

Sällström beklagar att villaägarna får vänta. Men något vite, eller böter, har inte utfärdats mot kommunen på grund av dröjsmålet:

- Nej, vi börjar lägga föreläggande utan vite. Nästa steg är att hitta ett föreläggande och koppla ett vite till det, säger Katja Sällström.

Örebro kommun hävdar att vattnet dröjt därför att det varit svårt att hitta lösningar när det gäller framdragningen, och att ansvaret för den gemensamma anläggningen ligger på samfälligheten.

När VA-anslutningen är klar, kommer de enskilda villaägarna att debiteras anslutningsavgift.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista