Biblioteket i Laxå.
Biblioteket i Laxå. Foto: Henning Lymar/Sveriges Radio.

Bibliotekens roll kan förändras i framtiden

"Det är en viktig social bit i det hela också"
5:00 min

På många håll blir biblioteken mer och mer en mötesplats, inte bara för bokutlåning, men öppettiderna kunde verkligen vara bättre. Det konstaterar Kungliga Biblioteket, KB i en kartläggning.

De allra flesta, tre fjärdedelar av våra bibliotek i Sverige har alldeles för snåla öppettider. I Örebro har exempelvis Stadsbiblioteket öppet till 19 på vardagar medan andra bibliotek runtom i länet stänger redan vid 17.

Peter Alsbjer länsbibliotekarie i Örebro län önskar att biblioteken kunde hålla öppna dygnet runt, men säger att de begränsade öppettiderna beror på för dåliga resurser.

– Det är den kommunala ekonomiska budgeten som avgör. Det tillsammans med målen för biblioteksverksamheten som man har bestämt sig för på den politiska nivån, säger Peter Alsbjer.

– Sen är det väl så liksom att används inte biblioteket och man bara har det öppet, så bör vi väl fundera över det också, säger Peter.

Bechet Barsom (KD) ordförande i kulturnämnden i Örebro, önskar också att biblioteken kunde få utökade öppettider, men tror även att man måste tänka bredare när det gäller hur bibliotekslokalerna kan användas.

– Biblioteket har en annan uppgift än också än litteratur, den ska ju verka som en mötesplats. Det är en viktig social bit i det hela också. Jag skulle vilja se mer av det hela. Är det boken eller mötesplatsen som ska stå i centrum? Jag tror vi kan ha mer öppettider på biblioteken, men jag tror vi måste tänka om, säger Bechet Barsom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".