Jenny Lindström koordinator för nyanlända Örebro Universitet
Jenny Lindström koordinator för nyanlända Örebro Universitet Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Nu ska nyanlända praktisera på universitetet

0:51 min

Örebro Universitet kommer till våren ta emot praktikanter bland nyanlända. Hur många praktikplatser det gäller är ännu inte fastställt.


Vi har tidigare berättat att Länsstyrelsen i Örebro kommer ta emot praktikanter som fått uppehållstillstånd för att på så sätt kunna integreras snabbare. Nu följer Örebro universitet det initiativet.

Förra veckan kom ett myndighetsbeslut från civilminsistern. Det sa att myndigheter i Sverige nu ska ta öppna upp för ett tusen praktikplatser för nyanlända per år. Det är efter det beslutet som Örebro universitet nu väljer att öppna upp för flera praktikplatser till våren. 

Arbetet är fortfarande i planeringsstadiet och man vet ännu inte hur många platser som kommer erbjudas. Jenny Lindström är koordinator för nyanlända på universitetet.
– Vi vågar inte säga siffror än. Örebros universitet är mindre än Göteborgs som valt att ta emot 80 platser. Det är otroligt ambitiöst av de att ta emot så många platser, men vi ska göra vad vi kan för att få så många som möjligt.

Praktiken kommer bland annat kunna innebära att skugga en lärare eller student eller vara med i administrationen.
– Men det kan handla om så lite som ett skrivbord att läsa sina läxor från SFI på, säger Jenny Lindström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista