Förskolebarn på promenad.
Nio anmälningnar har gjorts under 2015 mot personal vid förskolor i Örebro kommun. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT.

Förskolepersonal i Örebro anmälda för kränkningar mot barn

0:54 min

Flera anmälningar mot förskolepersonal har gjorts under 2015 och många av de innefattar fysiskt våld mot barn. 

– Man mår inte bra. Det ska inte kunna hända på våra förskolor, det säger Marie Magnusson (KD) ordförande i förskolenämnden. Det var på tisdagseftermiddagen som en rapport angående kränkande behandling i kommunens förskolor under 2015 presenterades för förskolenämnden i Örebro.

Den visar att det under förra året sammanlagt gjordes 24 anmälningar om kränkningar och mobbing. Av de är nio anmälningar riktade mot personalen på förskolan. Anmälningarna har gjorts av annan personal eller annan vuxen som sett händelsen. Efter utredning har sex av anmälningarna bedömts vara just kränkningar.

Marie Magnusson ser anmälningarna som mycket allvarliga.
– Det är de minsta barnen i vår skolform, de är ett till fem år. Barnen har inte en möjlighet gentemot en vuxen att sätta emot.

För personal som varit föremål för anmälan har det tillämpats en handlingsplan innehållandes bland annat samtal och handledning. Marie Magnusson säger att ingen har blivit uppsagd och att anmälningarna gäller nio olika individer.  

Nedan följer ett urval av anmälningar, direkt citerade från rapporten:

  • I den första anmälan har en pedagog talat med vårdnadshavare inför barnet om hur jobbigt det är. Barnet spottar på pedagogen, pedagogen tar tag i barnet och lägger ned det på golvet och torkar av spottet på barnets kläder.

  • I den fjärde anmälan framkommer det att ett barn hemma berättat att en pedagog slagit barnet och hennes yngre syskon.

  • Den sjätte anmälan handlar om att ett barn häller ut mat, pedagogen blir arg och drar barnet i armen och håret samtidigt.

  • I den sjunde anmälan upptäcker en vårdnadshavare nagelavtryck på barnets arm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista