Såhär såg det ut vid den nya långtidsparkeringen i Örebro. Bara att gå rakt ut på spåren.
Såhär såg det ut vid den nya långtidsparkeringen i Örebro. Bara att gå rakt ut på spåren. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Öppen grind till spåren vid nya pendlarparkeringen

1:47 min

Trots att den nya långstidsparkeringen vid tågstationen i Örebro varit i gång i ett år, så har det gått att gena över järnvägsspåren.

Ett nytt staket är visserligen på plats, men grindarna har stått öppna rakt ut mot spåren. Det är inte bra, konstaterar Jonas Bruse på Trafikverket.

– Det kan ju vara lätt hänt om man är ute i anläggningen och röjer snö eller reparera någonting att man glömmer att låsa efter sig. Men det är inte ok. Grindar är ju till för att vara låsta just för att inte folk ska springa över spåren.

Det såg inte ut som om det fanns något lås på grinden heller?

– Nej, jag har ingen information om det. Det kan mycket väl vara så att grinden har varit olåst sedan den monterades efter kritiken och spårspringningen i området.

För lite drygt ett år sedan, i januari 2015, berättade vi om den nya långtidsparkeringen vid tågstationen i Örebro. Bilar hade börjat parkera där, och eftersom det saknades staket så hände det att folk genade över spåren för att snabbare komma fram till perrongen. Maria Nylund som bor intill parkeringen såg det med egna ögon, och var orolig över sina barns säkerhet.

– Det är klart att det är en oro. Vi har barn, och det finns många barnfamiljer som bor längs järnvägen. Ju äldre de blir så tar de sig kanske större friheter, och man släpper dem på ett annat sätt än när de är små, säger hon.

Nytt staket men öppen grind
Ett staket kom på plats men vi har vid flera tillfällen sett att en grind står öppen rakt ut mot spåret. Och det är inte bara här, avslöjar Jonas Bruse på Trafikverket.

– Vi har även haft lite kontroll på andra grindar i närområdet där, och det visar sig tyvärr att det finns ett antal grindar och passager som står olåsta. Vi ska naturligtvis se till att de är stängda och låsta, för det är ju det som är syftet.

För ett år sedan pratade vi om att det skulle ta någon månad innan staketet var på plats. Hur lång tid kommer det dröja  innan grinden är låst?

– Jag har svårt att lova, men jag förutsätter att grinden är låst innan den här veckan är slut, säger Jonas Bruse, som är enhetschef på Trafikverket.

Redan senare samma dag är grinden både stängd och låst, med en rejäl kedja som hålls ihop med ett hänglås.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista