Barnen leker på Ormesta förskola i Örebro. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Fler förskolelärare behövs till Örebro kommuns förskolor. Foto: Arkivfoto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Förskolelärare värvas redan i skolbänken

1:30 min

Nu ska studenter som läser förskoleprogrammet på universitetet värvas till Örebros förskolor.

Det är brist på förskolelärare, och för att få fler lärare att arbeta på Örebros kommunala förskolor startar nu ett ovanligt värvningsprojekt:

- En aktivitet är att anställa förskolelärare på 10-20 procent, innan de är färdiga när de läser sista terminen. Och att vi efter godkänd utbildning garanterar dem en anställning. Vi tror att det skulle upplevas som attraktivt, säger Margareta Borg, förvaltningschef för kommunens grundskola och förskola.

Just nu finns 20 vakanta tjänster. Men verksamheterna går som vanligt, eftersom barnskötarna täcker upp. Margareta Borg är dock orolig inför framtiden:

- Vi ska ju öppna 50 nya avdelningar fram till 2020, och då behöver vi rekrytera knappt 100 nya förskollärare och 60 barnskötare. Barnskötare har vi lättare att rekrytera.

Rekryteringen kan ta fart redan i vår.

- Vi kommer att introducera den på träffar och mässor. Vi försöker nu snabbt få klart förutsättningarna.

Till Vivalla har det varit svårt att rekrytera förskolelärare och där erbjuder ni personal högre löner, är det något ni kan tänka er på andra förskolor?

- Det får vi se, Vivalla har ju varit lite speciellt, menar Margareta Borg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista