Emma Olsson och Victoria Oscarsson, läkarstudenter på läkarprogrammet i Örebro.
1 av 2
Belle undersöks av läkarstudenten och nalledoktorn Emma Olsson. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio
Emma Olsson och Victoria Oscarsson, läkarstudenter på läkarprogrammet i Örebro.
2 av 2
Nalledoktorerna Emma Olsson och Victoria Oscarsson, läkarstudenter på läkarprogrammet i Örebro. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio

Nallesjukhuset ger barnen en positiv bild av vården

7:40 min

Nallesjukhuset gör utryckningar till förskolor runt om i Örebro för att lära barnen mer om hur kroppen är uppbyggd, samtidigt som läkarstudenterna försöker förbättra deras inställning till sjukhuspersonal.

Emma Olsson och Victoria Oscarsson är läkarstudenter på läkarprogrammet i Örebro, tillsammans med andra studenter hälsar de på förskolor, för att lära ut men också för att lära sig själva.

– Barnen tycker att det är jätte roligt när vi kommer. Vi brukar rita av ett barn och så går vi igenom vad som finns i kroppen, lungor, hjärta tarmar och så vidare men vi lär oss också om hur barnen fungerar så att vi kan ge bra vård i framtiden.

Sedan 2011 har nallesjukhuset gjort utryckningar till ett antal förskolor varje termin. Alla barnen får ta med sig ett gosedjur som mår dåligt och så plåstrar nalledoktorerna om, tar tempen, tittar i halsen och öronen och lyssnar på hjärtat.

– Sprutan är väl det som barnen oftast tycker är lite läskigt så det brukar vi ge gosedjuren och plåster är bra mot allt.

Efter ett antal plåster och kanske lite bandage på godedjuren får barnen en nallejournal med tips om hur patienten ska behandlas för att bli frisk så snart som möjligt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista