Barn på förskola.
Skolverket har kommit med nya riktmärken för hur stora barngrupperna på förskolorna bör vara. Foto: Scanpix

Svårt för Karlskoga att minska barngrupperna som Skolverket vill

1:32 min

Om Karlskoga kommun skulle leva upp till Skolverkets nya riktlinjer om minskade barngrupper, så skulle 13 nya förskoleavdelningar behöva byggas.

Det säger Anna Lundqvist, som är verksamhetschef för förskolan på Barn- och utbildningsförvaltningen i Karlskoga.

– Vi har ett snitt på nästan 18 barn per barngrupp, så för att komma ner till 15 barn så skulle vi behöva minska med tre barn per avdelning. Det är 201 platser, så vi skulle behöva skapa ungefär 13 förskoleavdelningar för att komma ner till det.

Är det realistiskt?

– Inte i närtid, det är det inte, säger Anna Lundqvist.

Skolverket har gått ut med nya riktmärken för hur stora barngrupperna bör vara på förskolorna.

De små barnen mellan ett och tre år bör vara max tolv barn per avdelning, och de större barnen max 15, en siffra som vi känner igen från tidigare rekommendationer från Skolverket.

Togs bort men är nu tillbaka
Rekommendationen om max 15 barn togs bort för ett par år sedan, men är nu alltså tillbaka.

Ingen av länets kommuner lever upp till det, enligt 2014 års siffror. Degerfors och Laxå hade minst barngrupper, med 15,5 barn i snitt, medan Hallsberg låg i topp med 20 barn.

Ny förskola på gång i Frövi
I Örebro säger chefen för Förvaltningen förskola och skola, Margareta Borg, att det blir en utmaning att leva upp till de nya riktmärkena.

I Lindesberg berättar socialdemokratiska ordföranden för Barn och utbildningsnämnden, Linda Svahn, att nya platser är på gång. En helt ny förskola byggs i Frövi och i Fellingsbro byggs en förskola ut för att få plats med alla barn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista