Sjöängskolan 6-9 i Askersund ska rivas.
1 av 2
Sjöängskolan 6-9 i Askersund ska rivas. Foto: Jens Tisbo/Sveriges Radio.
Per Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Askersund. Foto: Marie Hansson/ Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Per Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Askersund. Foto: Marie Hansson/ Sveriges Radio Örebro

S vill ha nya bostäder och butiker på nuvarande Sjöängsskolan

"Strategi i många år"
6:25 min

Tomten där nuvarande Sjöängsskolan i Askersund ligger är för attraktiv för att kommunen ska behålla skollokalerna till undervisning av asylsökande barn.

Det menar Per Eriksson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Askersund. Kommunledningen vill istället bygga bostäder, parkeringsplatser och öppna för handel.

– Sjöängsområdet skulle bli ett alldeles utmärkt bra bostadsområde. Det här är en strategi som funnits i många år att vi vill bygga ut vårt ganska lilla centrum.

Eleverna som går på den nuvarande Sjöängsskolan kommer till höstterminen flytta ner till nybygga Sjöängen och Kulturcentrum som snart är färdigt. Lokaler skulle i så fall frigöras för att möjligen kunna användas till undervisningen av flyktingbarnen, en verksamhet som idag har svårt att rymmas i befintlig skolverksamhet.

Per Eriksson, S menar dock att det krävs ganska stora investeringar över tid för att kunna bedriva flyktingskola på nuvarande Sjöängsskolan. Men det kanske tyngsta skälet att säga nej till flyktingskola är utvecklingsskäl.

Inom ett till två år skulle det kunna vara igång en utveckling av den tomt där Sjöängsskolan nu ligger, menar Per Eriksson, S som hoppas på en befolkningsutveckling som skulle kunna närma sig 100 fler invånare per år.

Oppositionen vill hellre att Sjöängsskolan under en begränsad tid upplåts för undervisning, och ser inte det akuta behovet av att planera fler bostäder.

– Vi har ju idag i princip färdiga planer för ungefär 100 bostäder i centrum och kan enkelt tillskapa p-platser, så vi anser inte att det är huvudprioritet just nu, säger Caroline Dieker, M.

Sjöängsskolan skulle enligt Dieker fungera bra som en buffert för undervisningen av flyktingbarnen för att Askersunds kommun ska hitta en bra, långsiktig lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".