tada7bc8
Fler väljer att lägga ut varningar om misstänkta brottslingar på sociala medier, men Brottförebyggande rådet i Örebro är kritiska. Foto: Paul Sakuma

SD-politiker hängde ut misstänkta i Facebookgrupp

2:05 min

Efter att Fredrik Steckl, vice ordförande för SD i Lekeberg fått höra om "migranter i en bil" som trakasserat tonårsflickor, varnade han medborgarna på Facebook.

– Jag har själv barn, skulle det hända någonting liknande om det varit mina barn, så hade jag velat få reda på det så snabbt som möjligt så jag skulle kunna få hem mina barn så att det inte händer dem någonting, förklarar Steckl.

Du skrev att det var 4-5 migranter som trakasserade två tonårstjejer, är du hundra procent säker på vad som hände?

– Jag är hundra procent på det som jag fick återberättat för mig.

Men du själv såg inte vad som hände, eller pratade själv med de här flickorna?

– Nej, jag agerade då genom att skriva i den här gruppen eftersom många är med i den så att informationen kommer ut snabbt så att flera föräldrar kan agera.

Ser du risker med att peka ut fel personer?

– Jo, det har faktiskt förekommit förut att folk har lagt ut bilder och folk är helt oskyldiga.

Allt fler civila väljer att lägga ut tips om misstänkta brottslingar på sociala medier. Brottförebyggande rådet i Örebro är kritiska till fenomenet.

– Jag kan förstå att det finns en egentlig god mening men det kan ta sig vilka uttryck som helst. Man har ingen aning vad som har hänt, man får andrahandsuppgifter, man lägger ut saker som det kanske inte ens finns någon grund för i slutändan, säger Sören Svensson på Örebrå.

Svensson menar att det skett flera fall i länet där oskyldiga pekats ut.

– Jag har förståelse för att man vill skydda sina barn, men jag tror att det är otroligt viktigt att om man får signal om att det inte står rätt till, så ska man höra av sig till Polisen och låta dem göra en bedömning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista