Personalkritik från socialtjänsten i Ljusnarsberg

1:07 min

Den senaste tiden har många slutat på socialtjänsten i Ljusnarsbergs kommun. Det har drabbat det goda utvecklingsarbete som inletts. Det hävdar Karin Jansson, enhetschef.

Karin Jansson, enhetschef vid individ- och familjeomsorgen vid socialtjänsten i Ljusnarsbergs kommun, tycker det är tråkigt, eftersom klienterna märkt skillnad.

– Det finns många som kommer och säger att de märker att vi är kanske mer engagerade, vi har ett annat bemötande. De får mer tid, de blir synliggjorda, säger enhetschefen Karin Jansson, som är en av dem som valt att säga upp sig från individ- och familjeomsorgen vid socialtjänsten i Ljusnarsberg.

– Jag har sagt att jag tycker inte att jag passar in i den här organisationen. För mig är det viktigt med rättssäkerhet och utvecklingsarbete samt kvalitet. Jag tycker väl inte riktigt att jag fått utrymme och stöd för det här.

Under förra året drog kostnaderna i väg inom individ- och familjeomsorgen i Ljusnarsberg och enheten beräknas ha gått back med 14 miljoner kronor. En orsak till det var missbruksvården, säger Karin Jansson.

– I normalfall så blir det aldrig sådana här stora underskott, utan det här var en extrem situation just 2015.

Och rekryteringen av ny personal kommer ytterligare att fresta på kommunens ekonomi. Samtidigt försvinner den starka arbetsgrupp som Karin Jansson beskriver.

– Det här har varit en arbetsplats med väldigt bra gemenskap, jätteduktiga medarbetare som jobbar väldigt målmedvetet och vill göra ett bra jobb. Det finns en sorg i det här, att vi slutar, säger Karin Jansson, enhetschef vid individ- och familjeomsorgen vid socialtjänsten i Ljusnarsbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista