Rolf Atterling, Helping sweden
Här startar ett nytt integrationsprojekt där nyanlända ska få bygga modulhus. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio

Nyanlända bygger modulhus i Gillersklack

"Det här är integration på riktigt"
3:07 min

Idag startar 20 nyanlända ett nytt integrations- och arbetsmarknadsprojekt i Gillersklack. Totalt elva Attefallshus kommer byggas i Ljusnarsberg.

Bakom projektet står Arbetsförmedlingen, JH-Group och frivilligorganisationen Helping Sweden.

– Nyanlända som har bakgrund inom bygg får möjlighet att arbetspraktisera. De går en kurs under sex månader, sen blir de anställda, berättar Rolf Atterling för Helping Sweden.

20 personer är handplockade som börjat kursen genom Arbetsförmedlingen. De kommer sedan bli mentorer åt fyra stycken asylsökande vardera för att introducera dem mot arbetslivet och bostadsmarknaden.

Vem tjänar pengar på att sälja husen vidare?

– Det blir producenterna och där de här människorna kommer att jobba sen. De stora vinnarna av de här huset är de som kommer att bo i dem, berättar Atterling.

Husen är tänkta som bostadshus. Husen är 25 kvadrat och är i Attefallsmodell, en större friggebod, som man kan placera i sin trädgård med en bygganmälan. Totalt elva kommer att byggas i Ljusnarsberg.

Fabriken kommer ligga vid Gillersklack.

– Den 29 åker hela gänget ner till Lund och bygger sin egen husfabrik, de tar hit dem på lastbil och monterar ihop dem här så här kommer vi producera hus.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".