Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR Foto: Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Lekeberg misslyckas med att ta bort delade turer

1:30 min

Delade turer inom vård och omsorgen i Lekebergs kommun kommer att vara kvar. Politikerna kan inte nå målet att ta bort delade turer och orsaken är brist på pengar. 

– Det har inte gått, vi har fortfarande delade turer men vi försöker minimera de negativa verkningarna av det här. I stället för att ta bort, få färre delade turer så har man fått färre helger då man jobbar, säger Henrik Hult (C) ordförande för vård och omsorgsnämnden i Lekebergs kommun.

För 3 år sedan beslutade Lekebergs kommun om att införa delade turer, det vill säga att jobba med en oönskad rast på flera timmar mitt på dagen.

Ansvarig politiker sade då att det var en nödvändig förändring för att få ekonomin att gå ihop och erbjuda anställda rätten till heltid. Anställda och facket kommunal var kritiska och missnöjda över kommunens beslut. Drygt ett år senare kom det andra besked, delade turer skulle blir färre och helst tas bort sa politikerna.

Men nu i början av 2016 verkar är Henrik Hult inte övertygad om att man kan ta bort delade turer.

– Målsättningen är att den här mandatperioden ska det tas bort men jag tvivlar på att vi har ekonomiska muskler att göra det helt och hållet, säger Henrik Hult (C).

Enligt kommunens beräkning kostar det 3 miljoner kronor årligen att ta bort delade turer och det har kommunen inte råd med, menar Henrik Hult (C).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista