En polisbil står parkerad i en korsning.
Att poliser i landet saknar tilltro till den nya organisationen märks även bland poliser i Örebro. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Örebropoliser misstror nya organisationen

0:39 min

Det är dags att dra i handbromsen och tillsätta en kriskommission, menar Ola Andersson huvudskyddsombud  för Polisområde Örebrolän.

Knappt någon polis tycker att polisen blivit effektivare efter sin stora omorganisation enligt en undersökning, och ingen av de svarande tror på att omorganisationen kommer leda till förbättringar i framtiden.

Det här är en inställning som man även känner igen i Örebro, det berättar Ola Andersson som är huvudskyddsombud för Polisområde Örebro län, men som också sitter som ledamot i Polisförbundet i Örebro.

– Spontant är jag inte jätteförvånad. Man har känt av att det har varit på den vägen.

Hur pass allvarligt är det att polisen inte själva har någon framtidstro till den här nya organisationen?

– Det är jätteallvarligt. Det krävs att man har någon slags framtidstro för att verksamheten ska utvecklas. Det kommer bromsas upp, den här viljan och lojaliteten som man har gentemot arbetsgivaren och allmänheten.

Hur tycker du att man ska lösa det här?

– Jag tycker att man ska tillsätta en kriskommission, precis som förbundordförande Lena Nitz har föreslagit. Man behöver dra i handbromsen och göra lite halt för att se över de mest akuta sakerna vi bör göra nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista