Margaretha Essving, biträdande rektor, Vivallaskolan
Margaretha Essving är biträdande rektor på Vivallaskolan. – Vi har inte gjort någon regelrätt sammanställning av det här, det kommer senare. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Skolorna i Örebro med flest anmälningar om kränkningar

1:15 min

Under 2015 anmäldes 481 fall av kränkande behandling på Örebro kommuns grundskolor.

I torsdags förra veckan sammanställdes de anmälningar om kränkningar på Örebro kommuns grundskolor som kommit in till grundskolenämnden under 2015. Av de sammanlagt 481 anmälningar var skolpersonal anmäld vid 22 av fallen.

Resterande anmälningar var dock elever emellan. De allra flesta kränkningarna är fysiska, nästan 300 stycken. Vid 76 procent av fallen är det pojkar som stått för kränkningen.

– Man rapporterar mer vid F-3 än vad man rapporterar vid årskurs 4-6 och 7-9. Det kan betyda att när det uppmärksammas tidigt blir det färre så småningom, säger Margaretha Essving, biträdande rektor vid Vivallaskolan.

Flera stora grundskolor har inga anmälningar alls angående kränkningar under flera kvartal. Chris Gelinder, rektor på Gumaeliusskolan, menar att rutinen att anmäla kränkningar till grundskolenämnden inte var etablerad på flera skolor i början av året.


– Flera skolor har valt att ta itu med kränkningarna på skolan, utan att skicka in anmälningar till nämnden, säger Chris Gelinder.

Mörkertalet innefattar dock inte bara uteblivna anmälningar, det menar Margaretha Essving.

– Hur mycket vi än försöker se kränkningarna i skolorna så tror jag inte att vi ser allting, säger hon. 


Lista: Örebro kommuns tio grundskolor med flest anmälningar till grundskolenämnden.

  1. Vivallaskolan F-9, 46st
  2. Engelbrekt 4-9, 40st

  3. Rostaskolan, 36st

  4. Adolfsberg 7-9, 33st

  5. Navet F-9, 25st

  6. Almby F-9, 21st

  7. Eklundaskolan, 19st

  8. Mariebergsskolan, 18st

  9. Sörbyängsskolan & Glanshammar, 16st

  10. Västra Engelbrekt 7-9, 14st

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista