Elever i klassrum på högstadieskola. Foto: TT
Foto: TT

"Många anmälningar kan vara trygghetstecken"

1:19 min

Många anmälningar om kränkande behandling i skolan behöver inte betyda fler kränkningar än på en skola med få anmälningar menar Margareta Borg, ansvarig för grundskola och förskola i Örebro kommun.

Under 2015 anmäldes 481 fall av kränkande behandling på Örebro kommuns grundskolor. Vivallaskolan och Engelbrektsskolan sticker ut med många anmälningar men Margareta Borg är inte orolig.

– Vår målsättning är naturligtvis att vi inte ska ha några kränkningar men med 12 000 elever vore det en utopi att tro att inget sker. När vi ser på resultaten av brukarenkäter så har både Vivallaskolan och Engelbrektsskolan bra resultat och har man många anmälningar så kan det tyda på att man är trygg som elev och vet att en anmälan leder till att man tar tag i problemet, säger Margareta Borg.

Hon menar att siffrorna är svårtolkade och man måste se den här sammanställningen av antalet kränkningar på kommunens skolor som ett underlag till diskussion, om vad som kan bli bättre på kommunens skolor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista