Örebro Bostäders huvudkontor. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Örebro Bostäders huvudkontor. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Sensorer minskar energianvändning inom Öbo

1:20 min

Om några år kan mängden värme och el som levereras till Öbos fastigheter minskas.


Det blir möjligt när bostadsbolaget Öbo framöver kan samarbeta med energibolagen som ska leverera energi enligt behov.

– Med den teknik vi installerar idag får vi väldigt mycket information om våra hus och hur de använder energiförbrukning i förhållande till vissa utetemperaturer, information som borde vara intressant för energibolaget för att kunna planera sin produktion, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebro Bostäder.

Han menar att det kan leda till energieffektivisering.

I vissa av Öbos fastigheter finns det sensorer och utrustningar som i realtid ger detaljerade och exakta uppgifter om hur mycket el och värme som behövs i just den fastigheten.

Energibolagen kan använda uppgifterna för att planera och leverera den exakta mängden energi som faktiskt behövs och på så sätt minskar man energianvändning i fastigheterna. Men det kan ta några år innan det här blir en verklighet.

– Egentligen finns möjligheten redan idag i vissa av våra hus men om 7-8 år så skulle man kunna göra det i stora delar av beståndet, säger Jonas Tannerstad.

Enligt honom kan ett sådant samarbete mellan Öbo och energibolaget gynna Öbo, energibolagen, hela samhället och hyresgästerna i och med att de slipper högre energikostnader.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista