Socialdemokraternas Marie Louise Forsberg Fransson och Moderaternas Ola Karlsson. Foto: Jens Tisbo/ Sveriges Radio
1 av 2
I dag var Ola Karlsson (M) med på telefon när han debatterade med Marie-Louise Forsberg Fransson (S). Bilden är från ett tidigare möte. Foto: Jens Tisbo/ Sveriges Radio
USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro.
2 av 2
USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: USÖ.

Storregion Svealand kan bli framtiden för Örebro län

Ola Karlsson (M): Det blir långt för de sjuka att nå regionens ledning
4:06 min

En storregion på sju län, hela Svealand samt Gävleborg. Det kan bli det regionala samarbete som Region Örebro län kommer att ingå i om några år.

Sverige behöver större, mer slagkraftiga regioner för att ordna bra vård och konkurrera med omvärlden i en globaliserad tid, det har varit frågan i ganska många år nu. Och om några veckor ska statens utredare föreslå hur de här regionerna ska se ut.

Men det har varit svårt att få de olika länen att komma överens om vilka grannlän man vill slås ihop med. Till exempel gick en regionbildning Örebro - Västmanland - Sörmland i stöpet för några år sen då några av Sörmlandskommunerna hellre blickade österut.

Ett av alternativen som diskuteras nu är att bilda en riktigt stor region, alla sex länen i Svealand plus Gävleborg skulle bilda region Sveland år 2019.

– Blir det sex nya regioner så är det inte konstigt att det blir den sjukvårdsregion som vi samverkar i redan idag, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande.

Marie-Louise Forsberg-Fransson tror bland annat att större regioner bland annat skulle ge medborgarna en mer jämlik vård.

På den borgerliga sidan är man inte lika säker på att en så stor region skulle vara lösningen på framtidens utmaningar.

– Det blir väldigt långt för de sjuka att nå regionens ledning. Det blir också svårt att lösa äldrevården som kräver ett starkt samarbete mellan kommunerna och vården. Jag tror också att Akademiska sjukhuset kommer premieras före USÖ, säger Ola Karlsson, moderat och oppositionsråd i Region Örebro län.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".