Lindbackabron riskerar att rasa, lindbacka bruk företag örebro kommun
1 av 2
Douglas Svensson, Daniel Straubhaar, Jörgen Svensson och Pontus Behr äger företag vid Lindbacka brud och drabbas hårt av att bron är avstängd. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Lindbackabron
2 av 2
Enligt besiktningsprotokollet "Inte ens oskadade stålbalkar klarar dock att bära så mycket som brons egentyngd på egen hand". Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Bron riskerar att rasa - ingen tar ansvar

"Är inte bron öppen fallerar vår verksamhet"
1:26 min

Bron till Lindbacka bruk håller på att rasa - varken kommunen eller fastighetsägarna vill reparera och kvar är 14 företag vars verksamhet håller på att gå under.

– Vi blev helt paffa, vi visste ingenting. Vi visste att räcket på bron var trasigt för att en lastbil kört på det. Men inte att det skulle vara så allvarligt att de skulle stänga av hela bron, säger Jörgen Svensson som äger Bil 24.

Den 9 december nåddes företagarna som hyr lokaler av Lindbacka bruk AB av beskedet att bron in till företagen ska stängas.  

Efter att en lastbil kört sönder räcket på bron anlitade kommunen en konsult som kunde konstatera att bron var i så dåligt skick att den knappt håller för sin egen vikt och riskerade att rasa.

Varken fastighetsägarna eller kommunen säger sig äga bron - och därför har en reparation uteblivit.

Snart tre månader har gått och ingenting har hänt. De 14 företag som håller till i lokalerna har drabbats hårt. Den alternativa väg till Lindbacka över Bista, förbi vattenverket, och ägs av kommunen. Vägen har varit ohållbar menar Jörgen Svensson.

– Den är fylld med potthål. Skulle du åka den vägen måste du hålla 20 km i timmen annars slår du sönder bilen menar Jörgen och fortsätter: 

Det har dragit ner gardinen för oss. Är inte bron öppen så fallerar det vi håller på med i alla fall.

Kunderna flyr och minst två företag har tvingats säga upp sina lokaler. Men Pontus Behr som äger Cube i Örebro AB sitter fast med ett femårskontrakt hos fastighetsägarna.

– Får vi gods med lastbilar vill de inte åka runt på grund av att vägen är så dålig. Vi får gå över bron och bära grejer. Vi sitter fast som det är nu, vi har investerat mycket i de här lokalerna och det är klart att vi räknat med att det skulle finnas en väg fram. Det här var ingenting vi kunde drömma om skulle hända, säger Pontus Behr. 

Kommunen och fastighetsägarna Lindbacka bruk AB kommer att ha ett möte under dagen för att komma fram till vem som äger bron och vem som ska bekosta en reparation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".