Kenneth Nilsson kommunstyrelseordförande i Örebro
Kenneth Nilsson kommunstyrelseordförande i Örebro. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Örebro sneglar på att lägga ner Vivallaskolans högstadium

"Ett uppdrag kan naturligtvis få konsekvenser"
7:44 min

Fler barn behöver få möjlighet att klara skolan, därför har diskussionen om att lägga ner Vivallaskolans högstadium kommit upp, men inget är bestämt än, det menar ansvariga kommunalrådet Kenneth Nilsson, S.

– Problemet med svensk skola har ju varit måluppfyllelse, förvaltningen i Örebro kommun har i uppdrag att titta på integrationsmöjligheter kopplat till måluppfyllelse.

Det finns flera skolor där det finns många nyanlända eller barn med svagare studiebakgrund, Vivallaskolan är ett exempel. Man tittar därför på olika möjligheter att förbättra barnens möjligheter att klara skolan. Men processen är bara i sin linda, menar kommunalrådet.

– Eftersom det inte finns några färdiga förslag än så är det jättesvårt att säga VAD vi tänker göra, säger Kenneth Nilsson.

Men ryktet att högstadiet ska läggas ner, stämmer det?

– Jag vill inte föregå några diskussioner. Om jag ska prata med andra är det inte mitt jobb att lägga fram ett facit innan diskussionen är färdig, hävdar Kenneth Nilsson, S.

Men han sticker inte under stolen med att det kan bli stora förändringar på vissa skolor i Örebro.

–Om man lägger ett uppdrag så kan det naturligtvis få konsekvenser, det kan komma förslag som innebär förändringar. Man måste våga testa nytt.

Men det måste vara åtgärder som leder till något bättre, till exempel säger Kenneth Nilsson att det finns en enorm kompetens att ta emot nyanlända på Vivallaskolan, den vill man ju inte skingra hur som helst.

Om nu förvaltning och politiker bestämmer sig för att lägga ner högstadiet i Vivalla så kan det bli vissa problemet att hitta plats på andra skolor för barnen eftersom Örebro växer så snabbt.

– Jag tror inte att det kommer innebära stora förändringar på de skolor som barnen i så fall skulle placeras på. Men vi måste titta på frågan nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".