Lindbackabron
1 av 2
Bron till Lindbacka bruk stängdes av i december. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.
Robert Davidsson, fastighestägare Lindbacka bruk AB och Eleonore Åkerblom, markchef.
2 av 2
Robert Davidsson är delägare till fastigheten Lindbacka bruk Ab och Eleonore Åkerblom markchef på kommunen. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Ingen lösning på brobråket i Lindbacka

3:44 min

Fredagens möte om den avstängda bron vid Lindbacka bruk i Örebro ledde inte fram till någon lösning. 

Bron håller knappt sin egen vikt, visar Örebro kommuns inspektion, och de har varit avstängd i tre månader.

Robert Davidsson äger Lindbacka bruk AB, och han säger såhär om situationen som uppstått:

– Det är kanske ingen konflikt, men det är ett problem eftersom bron ligger på mark som tillhör Örebro kommun. Kommunen har valt att stänga av bron, vilket drabbar hyresgäster, boende och kunder inne på bruksområdet.

Eleonore Åkerblom är enhetschef för Mark och Exploatering på Örebro kommun:

– Det låter konstigt att vi har stängt av en bro som inte är vår, men det är parallella utredningar i det här och vi fick frågan till oss i höstas att det var problem med nedkörda räcken. Vi var tvungna att ta vårt ansvar att stänga av bron när det visade sig att den var i väldigt dåligt skick.

Vet ni inte på kommunen vilka broar Örebro kommun äger?

– Det hoppas vi, men just den här bron fanns inte med i förteckningen. Om vi äger den så har den kommit till vår ägo för att den råkar ligga på en fastighet och det har med en gammal dämningsrätt att göra, som har förfallit. Det är väldigt komplicerat, kan jag säga.

Robert Davidsson, vad har ni för ansvar gentemot era hyresgäster som har företag på Lindbacka bruk?

– Vi gör allt vi kan nu, vi sitter och diskuterar med kommunen. Vi förutsätter att kommunen tar sitt ansvar och ser till att våra 14 småföretagare och boende på området kan använda bron.

Vad har kommunen för ansvar i den här frågan då, Eleonore Åkerblom?

– Som markchef tittar jag mycket på ägandefrågan. Frågan är komplicerad ur tre perspektiv; ägandet, pengarna (det är dyrt att renovera bron) och att kommunen inte får gynna en enskild näringsidkare.

Tre månader har gått utan lösning. Har ni kommit någonstans i frågan?

– Är man näringsidkare och ser att bron är stängd så kan man ju tänka att vi inte har kommit någonstans. Men vi har utrett frågan hela tiden, säger Eleonore Åkerblom på Örebro kommun.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista