Jesper Söder har valt att åka till Mellanöstern och strida mot terrorn. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Jesper Söder har valt att åka till Mellanöstern och strida mot terrorn. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio. Foto: Jesper Söder har valt att åka till Mellanöstern och strida mot terrorn. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Han valde att strida mot terrorn i Mellanöstern

12 min

När Jesper Söder tog del av hur terrornätverket IS, eller Daesh far fram bestämde han sig för att fara ner till Mellanöstern och strida mot organisationen. Nu åker Jesper snart på en tredje resa till kriget.

Målet för resorna har varit den kurdiska milisen i norra Syrien och olika delar av Kurdistan. Först var avsikten att mest hjälpa till, men eftersom situationen var så kaotisk blev uppgiften att vara med och strida.

– Man fick ju lära sig ganska snabbt, det tog tre dagar innan jag hamnade i stridssituation. Jag var inte beredd på det då det blev skottlossning, berättar Jesper Söder.

– Jag har väl varit delaktig i att döda människor, jag vet ju var de gör mot människor.

Många européer återfinns på sidan som strider mot terrorismen, men inte alla är där av rätt orsaker menar Jesper Söder.

– Många har andra anledningar än att man vill hjälpa till. Det kan handla om egna problem, få hålla i ett vapen, eller att man vill döda muslimer utan att förstå att man kämpar mot Daesh tillsammans med personer som faktiskt också är muslimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista