Svampen
Fram till 2018 kommer vattentornet svampen att förse Örebroarna med vatten, efter det kommer ett nytt vattentorn stå klart. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Tävling ska avgöra "nya Svampens" utseende

1:01 min

En nationell arkitekttävling genomförs i vår för att få in förslag på hur  det nya vattentornet i Örebro ska se ut. Tornet ska stå klart 2018.

En sak är säker och det är att tornet kommer bli 45 meter i diameter och enligt Peder Hallqvist, stadsarktitekt i Örebro så förväntar sig kommunen ett nytt landmärke.

– Jag tror vi kommer få se många olika förslag. Måtten är bestämda men man kan ju tänka sig många olika material och färger och hur man förhåller sig till platsen, säger Peder..

För att säkra stadens vattenförsörjning bygger alltså Örebro kommun en ny vattenreservoar i Adolfsberg, på en höjd i korsningen Glomman/Södra vägen. Bygget startar under 2017 och den nya vattenreservoaren beräknas stå klar 2018. Efter sommaren får vi veta hur det nya vattentornet kommer att se ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista