Örebro volley
Örebro volley

Snedfördelade idrottspengar i Örebro

Nu riktar Örebro Volleys ordförande Olle Anfelt kritik mot hur Örebro kommun använder sina marknadsföringspengar.


Av de 35 miljoner kronor som Örebro fördelat har merbarten gått till ÖSK och Örebro Hockey.

Hur rimmar det med värdegrunder och tjejers möjlighet att utöva elitidrott , skriver Olle Anfelt i ett öppet brev till de styrande i Örebro.

Här är brevet i sin helhet:

Angående elitidrotten i Örebro!

En upp- och utmaning till Örebros politiker angående elitidrotten i Örebro!


Under de senaste fem åren har kommunen fördelat ca 35 miljoner kronor till elitidrotten i Örebro i så kallat marknadsföringsbidrag.

Av dessa har bland annat 14,7 miljoner gått till ÖSK fotboll, 9,9 miljoner till Örebro hockey, 5,7 miljoner till KIF Örebro (exklusive räddningspengar), 2,3 miljoner till ÖSK bandy, 850 000 kr till ECO Basket, ca 400 000 kr till Black Knights och 400 000 kr till Örebro Volley. Örebro kommuns tjänstemän/ kommunledningskontoret har under dessa år kraftigt gynnat ett fåtal idrotter (fotboll och ishockey), beslut som befäster och förstärker en elitidrott som gynnar några få idrotter samt lägger en mycket kraftig tonvikt på herridrotten.

Det är med en för vart år ökande förvåning, kombinerat med irritation, som jag konstaterar att ingen på allvar verkar vilja ta tag i frågan hur synen på värdet av herr- respektive damidrott ses bland Örebros politiker och tjänstemän. Det är en sak att det inom den privata sektorn finns en synsätt som gör att man anser att det är affärsmässigt motiverat att lägga miljonbelopp på enstaka idrotter, företrädesvis manlig fotboll och hockey. När detta synsätt också företräds av de folkvalda och dess tjänstemän borde väl någon reagera? År efter år pumpar kommunen in miljoner till ett fåtal herridrotter och befäster därmed den enorma skillnaden som råder idag mellan de förutsättningar våra döttrar har jämfört med våra söner när det gäller att tävlingsidrotta. Hur kan politiker år efter år medverka till denna syn på skillnaden i "värdet" av våra söners och döttrars idrottande? Hur stämmer detta med den värdegrund som kommunledningen så flott vill stoltsera med i andra sammanhang?

Kan man tänka precis tvärtom? De idrotter som kan stå på egen kommersiell grund behöver mindre skattemedel i stöd, de "svaga" behöver mer stöd. Så fungerar väl politiken i en rad andra sammanhang men inom kommunens idrottsstödspolicy verkar råda helt andra förutsättningar när det gäller hur vi hanterar skattemedlen. Här får de redan starka mer och de svaga helst inget alls. De "svaga" har inget marknadsvärde säger tjänstemännen. Vad är detta för synsätt och hur har detta synsätt kunnat få en så stark politisk förankring? Vilket parti/vilka partier står idag bakom detta högst elitistiska och direkt diskriminerande synsätt som, med tanke på hur det ser ut i samhället rent allmänt och i idrotten i synnerhet, självklart gynnar den manliga delen av idrotten?

Ingen annan verksamhet inom kommunen har idag en så enormt skev könsrelaterad fördelning av stödet som det s.k. marknadsföringsstödet till idrotten. Mångmiljonbelopp satsas på herrarnas idrottande, belopp som skulle driva en hel damelitförening i flera säsonger. När herrarna (killarna) har enorma månadslöner får damerna vara glada för förlorad arbetsförtjänst och en måltid. När de drygt tjugoåriga killarna åker hem efter träningen för att vila eller sätta sig på ett café och ladda för nästa träningspass, åker tjejerna iväg för att plugga eller jobba, allt för att de precis som killarna ska kunna leva sin dröm och elitidrotta. Vad är det som motiverar att vi med skattemedel ska medverka till denna smått groteska skillnad?

Det är upp till de privata företagen, dess ägare och ledning, att bestämma hur de vill stödja och vilka affärsmässiga grunder de finner för sitt stöd. Men, att den offentliga sektorn med hjälp av våra gemensamma medel värderar herrelitidrott till 30-40 ggr mer än motsvarande damelitidrott är rent beklämmande. År 2015 har ÖSK fotboll och Örebro hockey 2,6 miljoner i marknadsföringsstöd av kommunala medel (exklusive medel från kommunala bolag som ÖBO, Örebroporten m.fl.). Örebro Volley, kommunens mest framgångsrika lag genom tiderna, 75 000 kr.

Inom all samhällsdebatt diskuteras jämställdhet och lika värde. Inom lagidrotterna är löneskillnaderna groteska mellan könen. Kommunens policy medverkar till att ytterligare stärka denna groteska skillnad. Må vara att herridrotten, genom sina stora TV avtal, kan betala fantasilöner till tjugoåringar men på vilket sätt ligger det i medborgarnas intresse att ytterligare stärka denna skillnad genom att ge herridrotten 30-40 ggr mer stöd än till damerna?

Vilket värde har den lokala damelitidrotten? Det är uppenbart för oss att det inom kommunen odlats en kultur som bygger på en i grunden "manlig" syn på vad idrott är och vad värdet på idrott är med utgångspunkt från typiskt grabbiga idrotter som fotboll och ishockey. Vi som har en betydligt bredare syn på detta kan med glädje och stor behållning se EM-kval i basketboll för damer, VM i fotboll för damer, VM i handboll för damer m.m. och utan den minsta svårighet inse vilket enormt stort underhållnings- och "marknadsvärde" detta har. Lokalt har Örebro Volley tagit tio SM-guld under slutet av 90-talet och början av 00-talet, spelat Europacupspel och nått kvartsfinal, fyllt idrottshuset, haft åtskilliga TV sändningar m.m. Detta har, oavsett idrottsliga framgångar, hela tiden värderats av kommunens tjänstemän till ett marknadsvärde av 30.000 till som mest, vid ett tillfälle, 150 000 kr. Just nu är "marknadsvärdet" 75 000 kr efter 30 raka år i elitserien. (35 gånger mindre än marknadsvärdet för Örebro Hockey och ÖSK fotboll). På damsidan har det sålunda uppenbarligen ingen större betydelse vilka idrottsliga och uppmärksamhetsmässiga framgångar man har. Med undantaget KIF Örebro (fotboll förstås, räddat av kommunen) borträknat, har ingen damidrott i Örebro någonsin fått mer än 150 000 kr i marknadsstöd.

Når detta upp till kommunens ambition runt jämställdhet och lika värde? Det är dags för våra politiker att vakna och engagera sig! Vem/vilka står upp för mångfalden även inom elitidrotten, står upp för att tjejer också ska få en möjlighet att idrotta på en hög nivå, att elitidrottande tjejer inte ska diskrimineras när det gäller det offentligfinansierade stödet?

Det är dags för våra politiker att vakna och engagera sig! Vem står upp för ett annat sätt att tänka och se på stödet till elitidrotten där man värnar om tjejers möjligheter och rättigheter, mer utgår från behov och förutsättningar. Där en lokal politik, snarare än att förstärka skillnaderna i förutsättningarna, ska verka för att utjämna de grövsta skillnaderna?

Det är dags för våra politiker att vakna och engagera sig! Damelitidrotten har ett värde för kommunen. Är det rimligt att herrelitidrotten värderas till 30-40 ggr mer? Är det förenligt med den politik som förs på andra områden? Är idrotten en "fristad" från andra politiska beslut som bl.a. berör jämställdhet, rättvisa och mångfald?

Det är dags för våra politiker att vakna och engagera sig! Inom delar av herrelitidrotten är lönenivåerna groteska, helt självförvållat! Men är det någon som fått för sig att elitidrottande tjejer åker billigare på SJ än vad killar gör, att restaurangmaten på resorna är billigare, att planhyrorna är billigare, att materialkostnaderna blir mindre för att man är tjej? Så varför är det då så att herrelitidrotten ska ha 30-40 ggr mer i stöd av våra gemensamma medel?

Det är dags för våra politiker att vakna och engagera sig! Vem eller vilka är redo att stå upp och uppvärdera damelitidrotten? Den del av elitidrotten som är långt från giriga agenter, egoism och knepig supporterkultur. Den del av elitidrotten som fortfarande präglas av glädje, kamratskap och genuin idrottslig ambition? Den del av elitidrotten som vi är många som värderar väldigt mycket högre.

Örebro Volley uppmanar och utmanar nu stans politiker att ta tag i denna fråga. Se gärna över hur de 35 miljonerna fördelats och berätta gärna för våra elitidrottande volleybolltjejer hur det kommer sig att 92 % av dessa miljoner gick till fotboll och hockey, att fördelningen mellan damer och herrar är 20/80 och av de 20 % till damidrotten gick hela 88 % till KIF Örebro.

Efter 30 raka år i elitserien har vi ännu inte sammanlagt erhållit det stöd från kommunen som våra manliga kollegor inom fotboll och hockey får i stöd/år.

Är någon modig nog att ta upp handsken? Våga nu omedelbart besluta att jämställdhet ska råda när vi fördelar offentligt stöd. Idrotten är fortfarande uppdelat i manligt och kvinnligt. Därför behövs en politisk vilja, ambition och ett beslut att allt offentligt stöd ska fördelas jämställt. När vi kommer till marknadsföringsstödet till elitidrotten har jämställdhetsaspekten helt tappats bort av våra tjänstemän.

Det är dags för våra politiker att vakna och engagera sig även i denna fråga. För en rättvisare och mer jämställd elitidrott och på sikt ett rättvisare och mer jämställt samhälle! Det är väl ändå vår gemensamma strävan i en tid när vi skriver 2016!

Olle Anfelt,

Örebro Volley

Ordförande


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista