Handspritsfylla
Flera apotek har tagit bort handspriten och alcogelen från hyllorna efter larm om att minderåriga blandar den med juice och dricker sig fulla på det. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges radio

Apoteken tar bort handsprit efter ungdomsfylla

2:26 min

Efter signaler om att ungdomar i Karlskoga berusar sig på handsprit så har flera apotek i området tagit bort handspriten från sina hyllor.


- Unga människor kommer in till akuten med alkoholförgiftning och uppger att de druckit alcogel, säger Stefan Sund, ungdomspolis i Karlskoga.
Sedan två år tillbaka har Karlskoga sjukhus infört en unik intoxblankett på akuten för att få bättre koll på varför folk blir förgiftade och vilka nya droger som är på gång. Efter nyår slog sjukvården larm om en ny trend.

- Ungdomarna blandar grogg på alcogel och apelsinjuice, säger Stefan Sund, ungdomspolis i Karlskoga.

Direkt efter mötet med sjukvården informerade han apoteken om problemet och bad dem sälja handspriten, som finns i både vätske- och gelform,  över disk istället. 

- Det var inga som helst problem. Alla tog bort det direkt. Ungefär på samma sätt som vi gjorde för aceton för att få bort möjligheten att mecka spice med det. 

Det är apoteken i Karlskoga, Degerfors och Hällefors som tagit bort alcogelen och handspriten från sina hyllor. De som missbrukar produkterna är ungdomar mellan 15 och 17 år.
Det finns ingen åldergräns för att få köpa dessa produkter men som en försiktighetsåtgärd är handspriten denaturerad så att man ska må illa om man dricker den. 

- Det är ingen skillnad på handsprit och alcogel mer än att det är högre alkoholhalt i alcogelen.

I geléformen är det vanligtvis 85 procent alkohol.

Eva Merkell är apotekschef på Kulan i Karlskoga:
- Efter polisens information säljer vi bara handspriten över disk.  

Även en handfull butiker som ingår i kedjan Apoteket AB i Karlstadsområdet har flyttat på sin handsprit och alcogel.

- Det gjorde vi redan för ett år sen efter en incident där ungdomar stal handsprit. Efter det har vi ställt den så att vi har översikt på den, säger Cecilia Laurell-Wahlberg, områdeschef i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista