Böcker på bibliotek. (Arkivbild) Magnus Hansson/Sveriges Radio.
Böcker på bibliotek: Arkivbild/Sveriges Radio.

Lättlästa böcker och bokcirklar ska locka fler ungdomar till läsning

5:33 min

I Hallsberg på ungdomshuset Kuben ska man locka fler unga att läsa böcker genom ett bokprojekt.

Bengt Åke Andersson är ansvarig för ungdomshuset Kuben som nyligen öppnat i Hallsberg. Han betonar vikten av att få ungdomar att läsa böcker och hoppas att bokprojektet framförallt ska få fler unga killar att läsa.

– Det är ett projekt för killar som är mellan 11 och 18 år, men vi utestänger inte tjejerna heller för den delen. Vi har köpt in lite lättlästa böcker och sen ska man få sitta här och läsa. Sen har vi ett sammarbete med biblioteket så vi ska försöka få igång läscirklar med ungdomarna, säger Bengt Åke Andersson.

Mer lättlästa böcker kan vara ett sätt att locka fler till läsning. Enligt Sara Rotstrand som är kultursekreterare kan det underlätta om exempelvis texten är mer uppstyckad och sidorna mer luftiga. Tycker man att det är jobbigt att läsa kan motivationen även förbättras genom att böckerna inte är så tjocka. Men framförallt handlar bokprojektet också om att göra böckerna mer lättillgängliga.

– Om man inte kan få ungdomarna till biblioteket, då kanske man kan vara på ställen där de är, säger Sara Rotstrand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista