Hasse Arvidsson, gatuterapeut, Örebro
Hasse Arvidsson har bedrivit sprututbyte på egen hand under flera år. – Jag hade inget val som medmänniska, det var den verklighet jag mötte. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Sprututbyten kan bli verklighet i Örebro

3:38 min

Ett nytt lagförslag öppnar upp för sprututbytesprogram.

Folkhälsominister Gabriel Wikström vill i ett nytt lagförslag koppla bort kommunen från inflytande vad gäller sprututbytesprogram. Någonting som skulle öppna upp för sprututbyten i regionen. Såsom det ser ut idag har kommunerna en slags vetorätt när landstingen vill införa sprututbyten. Hasse Arvidsson är gatuterapeut i Örebro.  

– Jag förstår det inte alls. Lika lite som de lägger sig i hur man operarar hjärta, lungor eller brutna ben. Det här är en fråga för regionen, säger Hasse Arvidsson.

Idag bedriver endast sex kommuner sprututbytesprogram i Sverige och inga av dessa finns i Örebro län. En vanlig kritik mot sprututbytesprogram är att det kan uppfattas som att regionen då uppmuntrar till användandet av narkotika.

– Det gör man inte. Det är ingen som tänker "nu finns det rena sprutor, var finns heroinet någonstans?" Lika lite som folk dricker mer vin för att det finns snygga vinglas, säger Hasse Arvidsson.  

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista