Fotboll, träning, KIF Örebro
Fotbollen och hockeyn i Örebro får större delen av marknadsföringspengarna. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio

Ojämn fördelning mellan idrotterna i Örebro kommun

"Några få idrotter gynnas enormt utav den policy som kommunen har"
3:43 min

Nu riktar Örebro Volleys ordförande Olle Anfelt kritik mot hur Örebro kommun använder sina marknadsföringspengar.

De senaste fem åren har marknadsföringspengarna till elitidrotten i Örebro främst gått till herridrotten och i synnerhet till Hockey och Fotbollen.

Av de 35 miljoner kronor som Örebro fördelat har merparten gått till ÖSK och Örebro Hockey. Det upprör Olle Anfelt som är ordförande för Örebro Volley.

– Damidrotten är så satt på undantag i allmänhet. Några få idrotter gynnas enormt utav den policy som kommunen har. De övriga elitidrotten får i princip nästan ingenting. Våra möjligheter att bedriva en stabil, långsiktig verksamhet är ju helt satt på undantag, säger Olle Anefelt.

Kommunalråd Lennart Bondeson (KD) tycker det är bra att frågan väcks, även om han i sin tur menar att samtliga partier står bakom den policy som finns idag.

– Det är ju ingen subjektiv fördelning utan den sker utifrån en policy. Den handlar om att marknadsföra Örebro och då finns det fem kriterier som hur stor grupp når man marknadsföringsmässigt, hur faktiska publiktillströmningen ser ut, uppmärksammhetsvärdet, förväntat medialt intresse och massmedial bevakning, säger Lennart Bondeson. 

Är det rätt eller fel då?

– Jag tycker man måste väga in båda delarna om utifrån policyn hur man marknadsför Örebro bäst men det är klart man skulle kunna tänka sig en diskussion och då är jag väl inte riktigt helt nöjd utifrån hur resultatet ser ut. Men syftet med sponsringspengarna är inte att ge alla lika mycket, säger Lennart Bondeson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".