Örebro flygplats örebro airport
Tullen gjorde dubbelt så många beslag på illegala varor på Örebro flygplats förra året i jämförelse med året innan. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Tullen gör fler beslag på Örebro flygplats

1:19 min

Tullverket lyckades dubblera antalet beslag på Örebro flygplats i år jämfört med året innan. Främst rör det sig om cannabis och illegala vapen. 

– Det är för att vi har satsat på våra underrättelsemedarbetare som tar ut rätt objekt. Vi har dubblerat antalet medarbetare som tittar i flödena, berättar Mats Pettersson, chef för gränsskyddsenheten på Tullverket. 

Totalt gjorde Tullverket 22 beslag på Örebro flygplats förra året, i jämförelse med de 11 beslag som gjorde 2014. Främst kontrolleras man gods och fraktvaror. De vanligaste beslagen är nakoritasubstanser och vapen. 

– Det rör sig om cannabis, det är farliga föremål som teleskopbatonger och elpistoler, men det är också mycket missbrukssubstanser, berättar Mats Pettersson. 

Statistiken visar också att mängden av drogen Kat har minskat drastiskt. 2013 kunde Tullverket komma över hela 65 kilo på Örebro flygplats, till skillnad mot de 4,5 kilo som tog i beslag 2015. Detta tror ha att göra med att drogen förbjudits i Storbritannien och Nederländerna. 

Men risken är stor att Tullverket missar illegala försändelser. På grund av resursbrist kontrolleras flygplatsen i Örebro endast en gång per vecka. 

– Det är klart att Tullverket inte kan kontrollera alla försändelser. Vissa försändelser som innehåller illegala produkter smiter nog igenom. Men så är det, vi kan inte göra kontroller på allt, menar Mats Pettersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista