Bokskåp. Rävgången i Örebro.
Det fanns gott om böcker att välja mellan i bokskåpet i Rynningeviken. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.

"Bokskåpen är en succé"

"Det är en salig blandning av böcker"
4:00 min

– Vi skulle kunna tänka oss fler skåp framöver. Folk blir så glada när de ser skåpen säger Elisabet Brynge, utvecklingsledare för biblioteken på Region Örebro län.

Tio bokskåp finns i länet idag i bland annat Nora, Laxå, Mulhyttan och Rävgången i Örebro. Från början var det elva utplacerade skåp men ett blev stulet och tio är kvar. Böckerna i skåpet kommer från Kulturrådet och fylls på fyra gånger om året. Men det är en ständig uppdatering när besökare tar med en bok och byter ut till en annan.

– Bokskåpen har blivit en succé enligt Elisabet Brynge, utvecklingsledare för biblioteken på Region Örebro län.

Ansvaret för skåpen ligger på Region Örebro län men sen är det olika bokvärdar som ansvarar för varsitt skåp.

– Det är en salig blandning böcker i skåpen, vid har ungefär 700 titlar att välja mellan och sen kommer någon och tar en av dessa böcker och sätter in en annan, säger Elisabet.

När P4 Morgon besökte skåpet i Rynningeviken fanns det runt 25 böcker att välja mellan. "Nu vill jag sjunga dig milda sånger" av Linda Olsson byttes mot "Konsten att tala med en änkling" av Jonathan Tropper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".