Rökutveckling villa Lillån
Brandkåren. Foto: Carina Galanou/Sveriges Radio.

Få kvinnor vill bli deltidsbrandmän i Örebro län

1:19 min

Alldeles för få kvinnor är intresserade av att bli deltidsbrandmän. Nerikes Brandkår har inte lyckats locka tillräckligt många kvinnor trots annonskampanjer.

– Vi har fått några stycken men inte i den utsträckning vi önskade egentligen. Vi har anställt 3 kvinnor på ett år så det är inte mycket, säger Jan Jonsson chef på Nerikes Brandkår med ansvar för deltidsbrandmän.

Två procent av de 80 brandmän inom Nerikes Brandkår är kvinnor, bland kårens 246 deltidsbrandmän finns det 12 kvinnor som motsvarar 5 procent.

Att vara deltidsbrandman inom Nerikes Brandkår eller RiB, räddningspersonal i beredskap som numera kallas, innebär att man var tredje vecka har beredskap och kan rycka ut på uppdrag. Det är alltså inget heltidsarbete och då måste man kombinera med ett annat jobb för att kunna klara sig ekonomiskt. De senaste åren har det blivit svårare att rekrytera både män och kvinnor, menar Jan Jonsson.

– Inte bara Nerikes Brandkår som har svårt utan i hela landet är det svårt att rekrytera män och kvinnor till deltidsbrandmän. Samhället ser ut som det gör idag, arbetsgivarna har svårt att släppa sin personal och det är väldigt många som jobbpendlar. Man klara på nätterna men man kan inte ha beredskap dagtid, säger Jan Jonsson på Nerikes Brandkår.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista