feriepraktikanter Alicia Spåre Persson
1 av 2
Alilcia Spåre-Persson i Karlskoga går i nionde klass, och ska söka feriepraktik inom vård och omsorg. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Feriepraktikanter Nils Varg Karlskoga kommun
2 av 2
Många vill ha feriepraktik. Nils Varg på Karlskoga kommun bläddrar i alla ansökningar som kommit in från ungdomar. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

I Lekeberg får alla sommarjobb

1:25 min

Det är stora skillnader bland länets kommuner i hur många sommarjobb man kan erbjuda ungdomar i år.


I Örebro kommun har man i år 1 800 feriepraktikplatser.

- Det har varit en satsning de senaste 5-6 åren, och det har varit en stor politisk enighet om det. Om man tittar på städer storleksmässigt ligger vi nog bland de högsta i landet, säger Thomas Strömberg på kommunen.

Men trots det kan det vara svårt att få en feriepraktikplats:

- De sista åren har vi haft 3 000 ansökningar till 1800 platserna. Men om man söker alla tre perioderna, som man har möjlighet till, ser vi till att man har minst en period, det kan vi garantera, säger Thomas Strömberg.

För Karlskoga kommun har man fått dra ned på antalet praktikplatser, på grund av minskat budgetanslag.

Men i några kommuner garanteras alla mellan 16 och 18 år sommarjobb.  Lekeberg är en av dessa.  Amilia Isakovic Vrana är handledare på arbetsmarknadsenheten:

– Verksamheterna i kommunen hjälper till, vi har föreningar som hjälper till, det finns gott om jobb. Så alla som vill kan få något att syssla med i sommar.

Alicia Spåre Persson går i nionde klass på Bregårdsskolan i Karlskoga, och hoppas få ett sommarjobb:

– Jag har sökt barn och fritid, äldreomsorg och inom vården. Jag tycker om att träffa människor och ta hand om människor så jag tänkte att det här kunde vara en bra chans.


Här är några exempel på vad länets kommuner kan erbjuda i sommarjobb:

Askersund: Erbjuder 80 platser, fler än förra året. De som är födda 1999 är garanterade feriepraktik. Men kommunen tar emot ansökningar även från andra årskullar. Ej klart med lön.

Degerfors: Samtliga i årskurs 9 är garanterade plats. Förra året var det 99 ungdomar. Timlön: 61 kronor.

Kumla: Alla födda 1999 kommer att erbjudas en plats, och kommunen gissar att antalet blir cirka 200 av 382 möjliga. Timlön 54 kronor.

Laxå: 36 platser erbjuds, lika många som förra året. Lön oklart.

Karlskoga: 180 platser i år, jämfört med 240 förra året, vilket beror på lägre budgetanslag. Lönen ej förhandlad, men förra året låg den på 66 kronor i timmen.

Lindesberg: Erbjuder 300 platser, samma som förra året. En prioritetsordning finns, satt av politikerna, praktikplatserna är för de som går ettan i gymnasiet, tvåan samt de som går ut nian (födda januari-juni). Timlönen ej klar, förra året låg den på 63 kronor. Kommunen kan ta till lottning om inte platserna räcker till.

Ljusnarsberg: 70 ungdomar får jobb i år, en liten ökning mot förra året. 50 kronor i timmen. Ungdomarna får praktisera 6 timmar per dag i 3 veckor.

Nora: Budgeten räcker till 83 platser. Förra året sökte 89, alla fick då jobb. Kommunen valde då att skjuta till pengar, för att slippa lottning. Timlön 63 kronor, höjning med 3 kronor.

Örebro: 1800 platser, söktrycket låg förra året på 3 000. Lön 65 kronor i timmen.

Övrigt: gemensamt för alla kommunerna är att jobben finns inom vård och omsorg, kommunal verksamhet, samt ideella föreningar. Feriearbetarna kan söka skattereduktion. 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista